Race Information

General information and details

The competition is organized during the Baltic Sea Festival in Karlshamn. The crowd will gather along the track at beaches and in boats. At the goal area, the athletes are welcomed by a larger audience and the event. Welcome and follow an exciting competition.

 

Schedule

Start: The competition starts at 10.00 out on
Eriksbergs Vilt & Natur.

Estimated pass times for first team: Vettekulla Half ways: 11.30 Goal: 12.45


Audience

Places we recommend to the public:
1. Östra Bokö 2. Kollevik
3. Vägga småbåtshamn
4. Näsviken 5. & Vin Restaurang
6. Kastellet 7. Goal area Östra Piren
 


Award ceremony

The awards ceremony will start tonight’s entertainment at the Baltic Sea Festival on the big stage.

 
 


Distance

Eriksberg – Karlshamn
Total run: 18km
Total swim: 4km
Longest running: 3100m
Longest swiming: 440m
Idrottarens guide

Ansvarsbefrielse & Guide dokument: [Ladda ner i pdf här]

GUIDE:
Racedag Lördagen 22 juli, startplats Eriksberg Vilt & Natur / Karlshamn

Uthämtning av nummerlapp
Startplatsen från 08.00 – 09.00
Vid uthämtning av nummerlappar skall ID uppvisas och BÅDA lagmedlemmarna skall skriva på en ansvarsbefrielse.
I er startpåse kommer det finnas: Karta, Simmössa, Matbiljett, Nummerlappsväst

Race Breefing
Eriksberg Vilt & Natur kl. 09.00 OBLIGATORISKT

Start
Tävlingen startar kl. 10.00 ute på Eriksbergs Vilt & Natur.

Transport till tävlingsplatsen
Buss transport kan förbokas via mail: info@islandchallenge.se
Boka senast den 14 Juli, kostnad: 50kr / person. Bussen går då från Best Western kl. 07.30
Med egen bil tar man sig till Eriksbergs Vilt och natur via avfart mot Åryd på E22, sen är det skyltat. Har man egen bil till start skall denna ha hämtats samma kväll från Eriksberg.

Väskinlämning
Din väska märks med ditt startnummer och lämnas på startplatsen där den sedan kommer transporteras in till Målområdet.

Karta
Alla lag kommer att tilldelas en karta över banan. Det är ert ansvar att ha koll på din färdväg. Denna karta har ni med er för att kunna se vart ni är eller om ni missar någon snitsling eller skylt. Kartan är 100% vattentålig.

Start
Alla lag kommer att släppas samtidigt, första sträckan är relativt kort så det kan lätt bli trångt vid första igång i vattnet. Så vi vädjar till de lag som ska ta det lite lugnare att ni ställer er längre bak i startfältet. Första sträckan går ju också genom vilthägnet så var lite extra vaksamma på djuren.

Löpmoment
Banan kommer till största del vara snitslad med röda och vita band samt skyltar med pilar. Med undantag för de 4 första öarna. Dessa öar är fria att ta sig över. Vi har dock markerat ut den bästa vägen på eran karta ni kommer att få vid start. Det kanske inte är den kortaste med den smartaste enligt vår uppfattning. Dessa terränger är helt obanade. Annars är det snitslar och pilar som gäller att följa. Tänk på att stänga alla grindar ni passerar och följa den färdväg vi markerat. Var rädd om markerna ni passerar då vi är på mark utanför allemansrätten vid många tillfällen. Ps: tänk på att hålla upp ögonen, lätt att missa en snitsel och komma bort från färdvägen.

Simmoment
Under simmomentet simmar man alltid från flagg till flagg. Flaggorna har inga skrikande färger så ni behöver titta ordentligt. Ni kommer även att passera 3 stora farleder med högrisk. Detta gäller sträcka 11, 12,och 13. Här kommer det ligga stora bojar ute som visar er färdväg. För att er säkerhet och för att vi skall kunna säkerställa er säkerhet skall ni simma mot boj och aldrig mer än 5 meter ifrån. På delar av banan delar vi också plats med skärgårdsfärjorna, så vi behöver samsas om att få komma fram först. Ni kan vid vissa tillfällen få en stoppsignal från funktionärer så vi kan släppa fram färjan och den tid ni står stilla klockas och dras av efter målgång.

Vätska/ Energi
Ut efter banan kommer det finnas 3 st vätske-/energistationer. Här kommer det serveras Umara sportdryck och frukt, bulle, vatten samt kaffe på den 2:a stationen. Första vätskekontrollen (ca 9km från start) är svårtillgänglig att få ut vätska på i stora mängder, där kommer endast vatten serveras. Varje deltagare har 1 flaska vatten på 50 cl var som väntar på er. Dessa flaskor får ej medtagas eller kastas annat än i de sopkärl vi har där samma gäller korkarna. Vill du ha mera att dricka eller nån typ av energi bör detta medtagas och den flaskan och skärp lämnas också i sopkärl. Bullar och frukt finns!

Sjukvårdsresurser
Tech Medical kommer finnas ute längs banan för att hjälpa er vid eventuella skador, de har även hjärtstartare med sig ute på banan. Påkalla närmaste funktionär och be dem tillkalla på hjälp om du har fått en skada där du inte kan ta dig till sjukvård själv.

Cut of time
För lag som inte passerat 2:a vätskestationen innan kl. 15.00 kommer tyvärr plockas av banan av säkerhetsskäl.

Mål
I mål kommer ni serveras dryck från Vitamin well, vattenflaskor från Meravatten, Goodiebags, en finisher mössa och enklare till tugg från Coop.

Dusch och ombyte
Dusch möjligheter finns att tillgå i Väggahallen ca 10 min gångpromenad från målområdet. Vi kommer också att bygga upp ett mindre ombytestält i målområdet.

After race middag
På Best Western Hotell (Jannebergsvägen 2, 374 32 Karlshamn) kommer ni som deltagare att bjudas på middag när ni har duschat och är klara. Ta med dig familjen, vänner, nära & kära att fira ert race.

Boende
På Best Western Karlshamn finns boendepaket till mycket förmånliga priser till deltagare i tävlingen. Ange 2XU Islandchallenge vid bokning.

Prisutdelning
Prisutdelningen kommer att inleda kvällens underhållning på Östersjöfestivalen på stora scenen kl. 19.15 på Stora Torget. Denna prisutdelning är obligatorisk för de 3 första lagen i varje klass om man skall ha sina prischeckar och gåvor.
Vinnande lag: 3000 kr samt en startplats till 2018 års tävling.
2: a lag: 2000 kr
3:e lag: 1000 kr

Här kommer vi också att dela ut den stora checken på årets insamling till Sjöräddningen som ni lag bidragit med.

Bra att tänka på
Gå in och läs igenom tävlingsreglerna en sista gång så ni har helt koll på vad som gäller under tävlingen, innan och efter. Här ligger även startlistorna.

Publik
Platser vi rekommenderar:

  • Östra Bokö
  • Kollevik
  • Vägga småbåtshamn
  • Näsviken
  • &Vin (restaurang)
  • Kastellet
  • Målområdet Östra Piren

Uppskattade passertider för första lag:
Vettekulla Halvvägs: 11.30
Mål: 13.00

OBS: Tänk på att vi värnar om naturen och vi har noll tolerans för nedskräpning av något slag! Vi tävlar också med full sportsmannaanda, glädje, lycka och fair play =)