Webbdesignern om swimrun

PatrikTräning2 Comments

Back in november 2015 – Tanken var att bygga en webbsida till en swimrun tävling med namnet 2XU Island Challenge. Som en “pensionerad” fotbollsspelare hade jag redan flera gånger tänkt om tanken att vem överhuvudtaget skulle gå med på att utsätta sig för en sådan tävling där man springer i skogen och simmar i öppet vatten och gör allt detta utan en boll. Egna trauman från en tränare som tog oss på läger till södern och när fotbollslaget kom till första träningen så fick vi höra att bollarna “glömts” hemma:) Dock blev det en kanon träningsvecka ändå och som tur hittades bollarna efter några dagar.

Varför man satt där och funderade på hur lösa en ny digital profil var att en person med namnet Maria Larsson, som jag träffat nån gång tidigare hade ringt mig och pitchat idén om en tävling med namnet Island Challenge och frågade vad jag kunde komma med kring webbsida, video och det digitala. Maria tyckte det var självklart en kanon grej och helt övertygande om att de blir bra. Förutom sin egen presens hade hon ganska tunga och unika selling points för konceptet: Varför Island Challenge i Karlshamn – Blekinge underbara sydsvenska skärgård – en passligt medellång distans – teknisk och vacker bana med start i en safaripark och målgång i en härlig sommarstad.

Började söka på vad Swimrun är och dess ursprung för att förstå vad det egentligen är för en sport och hur någon kan vara så taggad på det. Under tiden jag läste om historien om Ötillö, “en vadslagning som de gjorde i fyllan”, googlade lite mer på Karlshamn och Eriksberg Hotel & Nature Reserve samt hade Marias röst i bakhuvudet och plötsligt fattade jag det. Vilken fantastisk sport och idé. Det handlar ju om att skärgården är löpbanan, att skärgården fungerar som den ultimata simhallen och att man försöker ta sig “fågelvägen” genom skog, mark och hav till mål och dessutom tillsammans med en racepartner i form av vän, släkting, man, fru, swimrun partner, random partner? eller varför inte en dejt? Självklart vill man göra det.

Maria hade under tiden slutat sitt jobb och bestämt att dedikera sig till företagande och sin passion runt coachning och events. Hon skulle köra fullt ut med sitt företag M&M Training and Event consulting med bas i Karlshamn. De var strongt, modigt och inspirerande och kanske var det även Island Challenge som skulle då framöver bli en del av den verksamheten.

Swimrun loggan

För att skapa en trevlig webbsida brukar det behövas något lite unikt och genomtänkt. Jag började benchmarka och skissa idéer till logga samt färger för Island Challenge och visionen var simpel. Tyckte att ganska naturliga toner och klassiska teman skulle kunna fungera med något som har att göra med natur, det marina och även om det var en ung sport så är disciplinerna med terränglöpning och simning de mest grundläggande motionsformer. Fick ihop några versioner och Maria och Jimmy gillade denna runda emblemaktiga logotyp med symboler. Som sista slipet fick jag även hjälp och fix på kalkeringen av den sköna designern Helene Tildeman som är en kontakt från Åland.

Video och webbsida

Då var samarbetet ganska snabbt igång och efter att Maria hade fått klartecken från en sponsor var det klart: den första av sitt slag 2XU Island Challenge 2016 blir verklighet. Det var en massa bollar plötsligt i luften. Jimmy funderade på banan och marscherade i skogarna samtidigt som Maria var på och presenterade allt för de ansvariga på stadens och kommunens sida, polisen, markägare och ansökte om olika tillstånd. Planer gjordes, dokument skrevs och kontrakt förhandlades. Då och då fick jag inspirationsbilder upp till Göteborg, Maria och Jimmy visade hur banan såg ut. De testade även löpa och simma i spåren och från dessa sessioner kom det fantastiska bilder då de hade raggat med sig fotografen Jonas Gustafsson och Joakim Jönsson. Så fick vi mera rörliga bilder via Per Andreas Rudelius, Ted Karlberg, @skypaths som filmat i Eriksberg Vilt och Natur. Vi editerade vårt eget material och bakade ihop en video på spektaklet. Nu hade vi något visuellt runt konceptet. Iden började formas till ett varumärke och när webbsidan blev klar lanserades Island Challenge vid årsskiftet 2015-16.

Samarbete tar dig till mål

Maria och Jimmy har säkert några annorlunda historier, utmaningar och insidenter om hur allt blev till från idé till verklighet och hur folk tyckte om det hela. För mig har självklart de bästa varit att få lära känna och träffa härliga människor och redan upplevt en massa kul under denna korta tid, priceless memories från bl.a den första tävlingen.  Hoppas vi kan fortsätta med att leverera en fin Swimrun upplevelsen, motivera varandra och ha det riktigt kul tillsammans som racepartners framöver. Vill tacka alla som bidragit till denna tävling: vänner, funktionärer, Karlshamns Stad samt alla samarbetspartners och individer som hakat på med att expandera Marias och Jimmys idé om en årlig sportfest i den vackra skärgården i Karlshamn. Jag önskar atleterna fantastiska och roliga träningssessioner inför loppet och alla vänner, familj samt lokal grannskap spännande stunder vid sidan om banan.

Kommentera nedan eller hör av er gärna och ge feedback på vad vi kan förbättra och utveckla info@islandchallenge.se.

Share this Post

About the Author

Patrik

Facebook

Web- och apputvecklare, Island Challenge. F.d. fotbollsproffs som längtar tillbaka till sport men sitter fastskruvad vid datorer och freelansar webbsidor, appar och content på kooldigital.se

2 Comments on “Webbdesignern om swimrun”

 1. Hej Patrik!
  Vi är 6 personer från Malmö högskola, idrottsvetenskapsprogrammet, som gör ett grupparbete som går ut på att göra en omvärldsanalys av ett idrottsevenemang.
  Vi har varit i kontakt med Maria Larsson för att få grunderna kring X2U Island challenge Karlshamn, vi har även träffat henne & utfört en intervju av frågor vi har grundat på.

  Vi tänkte fråga dig om det genom denna sida har kommit in feedback på förbättringsmöjligheter eller annan typ av respons som vi möjligen skulle kunna få ta del av & använda oss utav i vårt arbete.

  Tusen tack på förhand.
  Lina, Camilla, Max, Oskar, Eric & Christoffer.

 2. Hej Camilla & Co

  Roligt att höra från er och spännande ärende ni har. Just specifikt via denna sida/post har vi fått tips om att vi hade fel info/gamla datum på en undersida, inte väl så mycket mer som informerats rakt. I helhet via websidorna har det kommit flera olika frågor som mailats in gällande boende/övernattning, race banan, regler, om skjuts till startplatsen, media och representation frågor etc. Vi har försökt besvara och lägga till denna info till sidorna. Sociala medier är en annan bit och Maria har varit mest i kontakt med omvärlden:) Om ni vill kan ni hör av er via telefon eller mail så kan jag se om jag kan hjälpa mer specifikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *